Zibber gaat samenwerking aan met Leica Geosystems en start met laserscannen van woningen.

Een historisch moment vandaag. We zijn trots om jou te mogen informeren dat we gaan werken met de revolutionaire BLK2GO van het Zwitserse Leica Geosystems. Na maanden van onderzoek beginnen we in April met de uitrol van deze award winnende handheld scanner. Door het laserscannen zijn wij in staat om in slechts enkele minuten een complete woning in te meten, iets wat op een traditionele manier al snel een uur of langer duurde. We versterken hiermee onze leidende positie in het genereren van accurate plattegronden en meetrapporten conform de Branchebrede Meetinstructie (BBMI). 

Wat is 3D laserscannen? 
Met laserscannen maak je een zeer realistische en accurate opname door het vastleggen van miljoenen datapunten. Deze datapunten vormen een zogenaamde pointcloud. Het resultaat is een 3D model dat beschikt over zeer accurate afmetingen van de woning. Dit wordt ook wel “reality capture” genoemd. Deze meetdata vormen de basis voor het maken van precieze plattegronden en meetrapporten.

Naast de extreme nauwkeurigheid is het scannen enorm snel t.o.v. de reguliere methode (van bijvoorbeeld 1,5 uur naar 7 minuten). Het nadeel is echter de forse investering in zowel de hard- en software alsmede de enorme databestanden die er mee worden geproduceerd.

3D Laserscannen door Zibber met de BLK2GO
laserscannen met de BLK2GO: snel en accuraat.

Maanden aan onderzoek.
Uiteraard hielden wij de ontwikkelingen op het gebied van scannen al geruime tijd nauwlettend in de gaten. Op basis van ons onderzoek concludeerden we echter, dat de op markt beschikbare handheld scanners, niet aan onze kwaliteitseisen voldeden. Met de komst dit jaar, van de bekroonde BLK2GO van Leica Geosystems, veranderde dit.

In deze mobiele scanner heeft het Zwitserse bedrijf, hun jarenlange expertise in nauwkeurig meten, feilloos gecombineerd met een razendsnel meetproces. Deze BLK2GO scant maar liefst 420.000 (!) punten per seconden. Door LiDAR, SLAM (gelijktijdige lokalisatie + mapping) en edge computing-technologieĂ«n gebeurt dit alles in een tijdsbestek van slechts enkele minuten. 

Gezien de uitzonderlijke levertijden die wij hanteren is ook het proces, van meetdata naar plattegrond, cruciaal. Hiervoor hebben we, samen met de experts van Leica, een workflow gerealiseerd waarmee onze levertijd beloftes gewaarborgd blijven.

De uitrol.
Nu de hardware, software Ă©n workflows uitvoerig getest Ă©n goed bevonden zijn, is het tijd voor de uitrol. Om de implementatie van het scannen in goede banen te leiden, gaan wij gefaseerd starten. Een selectie van onze fotografen worden daarvoor, na een uitvoerige training, uitgerust met de BLK2GO scanner. In april gaan we dan de eerste scans verzorgen. 

Ondanks dat we parallel dit jaar ook de reguliere inmetingen nog verzorgen gaan we dit wel afbouwen. Voor jou als klant kan het dus betekenen dat je dus nog zowel een inmeter als een fotograaf met een scanner op locatie kan verwachten. Uiteraard staan wij in beide situaties ten allen tijde borg voor de kwaliteit.

Lees alles over de belangrijkste voordelen van 3D laserscannen in deze blogpost.

Onderwerp: