Een dagje mee met vastgoedfotograaf Tommy.

Tussen alle fotografie opdrachten door, vond onze vastgoedfotograaf Tommy de tijd om een paar vragen over zichzelf, zijn beroep en zijn toekomst te beantwoorden. De stap van een tikkeltje verlegen, naar een professionele en betrokken fotograaf, die dagelijks bij allerlei verschillende mensen over de vloer komt.

Welkom Tommy! Voor iedereen die jou nog niet kent, kun je iets over jezelf vertellen? Wat voor studie heb je gevolgd?
Ik ben Tommy, 28 jaar en geboren en getogen in Vlissingen. Sinds september 2018 ben ik vastgoedfotograaf bij Zibber. Naast fotograferen houd ik enorm van het strand, skateboarden en als het even kan: surfen.

Zibber vastgoedfotograaf Tommy

Ik heb de opleiding Communicatie & Multimedia Design gekozen met specialisatie Multimedia Vormgeving, welke ik in Lissabon heb gevolgd. Ik heb daar geleerd om manueel foto’s te schieten. Dit houdt in dat je handmatig met alle instellingen speelt om zo het beste resultaat te krijgen. Inmiddels heb ik al wat ervaring opgebouwd en bevalt het fotograferen van interieur mij beter dan ik had verwacht.

Hoe merk je dat je inmiddels je draai als vastgoedfotograaf hebt kunnen vinden?
De eerste weken na mijn inwerktraject vond ik best spannend. Je wordt losgelaten en staat ineens alleen voor een huis. ‘’Daar ga je dan’’, zeg je tegen jezelf. Ondanks dat ik het spannend vond, vond ik het ook meteen leuk. Je leert heel erg snel om op je eigen manier naar dingen te kijken. Als ik nu een woning binnenstap, dan zie ik meteen hoe ik iets op de foto wil hebben, dat is wel iets wat ik mezelf heb aangeleerd. Ik verander dan kleine dingen aan het interieur, de indeling of decoraties. Regelmatig ga ik met bewoners in gesprek, omdat ik graag het boeket recht op de tafel wil hebben staan. Ik vind het belangrijk dat alles goed op beeld komt. Dat hoort ook bij mijn taak als professioneel fotograaf, vind ik.


''Regelmatig ga ik in gesprek met bewoners, omdat ik graag het boeket in het midden van de tafel wil hebben.
Dan moet ik uitleggen dat ik dat met een reden doe en zien ze dat ik er stiekem toch wel verstand van heb.''

Zibber vastgoedfotograaf Tommy Zeeland

Jij bent werkzaam in regio Zeeland. Wat maakt Zeeland anders dan andere provincies?
In Zeeland heb je heel veel variaties in woningen. De ene keer kom ik bij een vakantiehuisje aan het water met bootjes, de andere keer zit ik midden in de stad; Middelburg. Mensen zijn vaak gecharmeerd van de rust die Zeeland biedt.

In Vlissingen en Middelburg kom ik vaak. Daar is veel historie te vinden en vandaar ook de hoeveelheid monumentale panden. Dat maakt Zeeland wel een bijzondere provincie om voor te mogen fotograferen. Laatst heb ik een huis gefotografeerd van een vrouw die kunstenares is. Ze had een hele zolder vol met kunstwerken en ik mocht er eentje uitzoeken. Het is een schilderij met strandvogels geworden; typerend voor Zeeland ook.  

Zibber vastgoedfotografie Middelburg Zeeland


''Laatst heb ik het huis van een kunstenares gefotografeerd. Als bedankje mocht ik een van haar schilderijen uitzoeken.
Ik vond het prachtig en koos voor een werk met strandvogels. Deze hangt nu in mijn kamer.''

Wat maakt het dat jij zo goed bent in je werk?
Ik heb het geluk dat ik goed kan aanvoelen hoe een situatie is. Het is dan de kunst om je aan te passen, aan elke situatie. Je hebt hele vrolijke situaties, maar soms ook verdrietige. In de meeste gevallen weet je niet wat de reden van verkoop is, dus daarmee moet je voorzichtig zijn. Ik toon ook altijd interesse in de bewoners. Dat zit van origine gewoon in mij. Ik ben een prater. Niet altijd geweest hoor, vroeger was ik verlegen. Wanneer je merkt dat bewoners interesse terug tonen, weet je dat het goed zit. Dat vind ik ook wel een van de leukste bijkomstigheden van mijn baan als fotograaf.

Naast het sociale aspect ben ik ook gewoon goed in wat ik doe, omdat ik kennis van fotograferen heb. In de afgelopen maanden zijn mijn expertise en zorgvuldigheid, in hetgeen wat ik doe, gegroeid. Elke woning is anders en ik zie vaak wel waar de bijzonderheden van een huis zitten. Hiervan maak ik dan bijvoorbeeld wat extra details foto's.

Wat is de meest bijzondere woning die je gefotografeerd hebt?
Dat is een moeilijke vraag. Ik vind het altijd extra leuk als ik verrast wordt door een huis. Dat het van buiten een ‘normale’ woning lijkt, maar dat je aangenaam verrast wordt wanneer je binnen bent. Een huis op een bijzondere locatie heeft natuurlijk ook zijn charmes. Zo fotografeerde ik laatst een huis in Ouddorp. Deze woning had een fraai uitzicht en lag aan het water. Wat wil je nog meer?


''Ik toon altijd interesse in bewoners. Dat zit van origine gewoon in mij.
Ik ben een prater. Niet altijd geweest hoor, vroeger was ik behoorlijk verlegen.''

Zibber vastgoedfotografie Ouddorp

Zibber vastgoedfotografie Ouddorp

Jij hebt voornamelijk contact met bewoners. Je komt bij veel verschillende mensen over de vloer. Waarom denk je dat bewoners zich zo op hun gemak voelen bij jou?
Ik ben altijd vrij kalm. Allereerst probeer ik aan te voelen wat voor sfeer er hangt. Hoe ik mezelf opstel hangt dus voor een groot gedeelte af van de situatie waarin ik terecht kom. Als je bij mensen komt die gaan verhuizen vanwege gezinsuitbreiding, hangt er een hele andere sfeer dan wanneer mensen bijvoorbeeld uit elkaar gaan. De reden waarom een huis in de verkoop gaat kan heel uiteenlopend zijn. 

Vervolgens leg ik uit wat ik ga doen, hoe lang ik bezig ben en waar ik ga beginnen met fotograferen. Duidelijke communicatie is daarbij heel belangrijk. Ik vertel ook vaak dat mensen gewoon door kunnen met hun eigen bezigheden, dat ik het wel aangeef wanneer ze even een kamer moeten verlaten.


''Mama, waar is die jongen met die gekke schoenen?
Ssst, hij is er nog. En hij kan je waarschijnlijk gewoon horen.''

Als ik vraag, wat jouw leukste of grappigste herinnering aan Zibber tot nu toe is, waar moet jij dan aan denken?
Laatst had ik pech op de weg. Ik kwam zonder benzine te staan, tussen Middelburg en Vlissingen. Ik belde mijn broertje en die kwam me helpen. Letterlijk drie dagen daarna belde collega Ad mij, op mijn vrije dag. Hij stond zonder benzine, op precies dezelfde plek. Dat was wel grappig. En uiteraard ben ik hem gaan helpen.

Met kinderen maak ik ook vaak grappige dingen mee. Een tijdje geleden was ik bij mensen thuis en hun zoontje was ook thuis. Die vond het maar al te interessant wat ik kwam doen. Ik had hem een foto van zijn eigen slaapkamer laten maken. Even later hoorde ik vanuit de benedenverdieping het jongetje aan zijn moeder vragen: ‘’Mama, waar is die jongen met die gekke schoenen nou?’’ Waarop ik de moeder hoorde reageren: ‘’Ssst, straks hoort hij dat.’’ Je had het gezicht van dat mannetje moeten zien toen ik riep dat ik gewoon boven was. Dat zijn wel grappige situaties.

Als fotograaf ontkom je er niet aan dat je af en toe in ‘vervelende’ of moeilijke situaties terecht komt. Bijvoorbeeld wanneer iemand noodgedwongen moet verhuizen. Hoe ga je met zulke situaties om?
De reden van verhuizen is niet altijd even prettig. Een simpele vraag als: ‘’Waarom gaan jullie verhuizen?’’ kan soms een hele beladen vraag worden. Ik heb ook wel eens geëmotioneerde bewoners meegemaakt en dan vind ik het wel belangrijk dat je even een praatje met ze maakt, in plaats van het in de doofpot te stoppen. Vaak drinken we dan even koffie. Mijn drive om mooie foto’s van de woning te maken, wordt dan nóg groter.

Maar ik maak ook genoeg vrolijke momenten met bewoners mee. Vorige week was ik bij een bewoner die mij dolgraag zijn eigen muziek en videoclips wilde laten zien. Daar heb ik wel even hard om moeten lachen. Het was enorm leuk om te zien hoe deze man zich helemaal liet gaan terwijl ik, als toch wel vreemde jongen voor hem, in zijn huis rondliep.


''Twee dingen zijn heel typerend voor makelaars.
Ze willen kwaliteit geleverd krijgen én zijn zeer zorgvuldig.''

Waar moet volgens jou een goede vastgoedfotograaf aan voldoen?
Professionaliteit en mensenkennis. Technisch moet je goede foto’s kunnen maken. Daarmee bedoel ik dat je oog voor details moet hebben, maar ook verstand moet hebben van lenzen en belichtingen. Dit is een stukje professionaliteit. Tegelijkertijd moet je ook goed met klanten om kunnen gaan; je moet je regelmatig aanpassen. De klant is koning en dat is in mijn geval de bewoner én makelaar. Tijdens mijn job heb ik natuurlijk ook veel met makelaars van doen. Twee dingen zijn heel typerend voor makelaars: ze willen kwaliteit geleverd krijgen én zijn zorgvuldig.

Welke karaktereigenschap(pen) kan je goed gebruiken, tijdens het werken als fotograaf?
Als fotograaf moet je, je echt flexibel kunnen opstellen. Je weet voorafgaand aan een dag niet hoe deze gaat verlopen, waar je terecht komt, hoe de mensen zijn, of je genoeg tijd hebt voor alles etc. Dat is iets waar je goed tegen moet kunnen. En je moet lol hebben in je werk, je moet kunnen genieten, maar dat geldt niet alleen wanneer je fotograaf bent.

Wat doe je het allerliefste in je vrije tijd, dus wanneer je niet aan het werk bent? Waar kunnen we jou vinden?
Fitnessen, skateboarden, het liefst ook surfen. Ik spendeer veel tijd aan mijn familie: ik ben echt gek op mijn twee kleine neefjes. Ook ben ik vaak met vrienden op pad; een avondje stappen of naar de bioscoop. Stilzitten vind ik moeilijk. Het enige moment waarop ik stil lig, is tijdens een dagje strand. Boeken lezen doe ik tegenwoordig ook veel. Leerzame boeken over je zelfkennis vergroten hebben mijn voorkeur. Dan haal ik er ook nog informatie uit die ik kan toepassen op het werk.


''Ik word bijna altijd gastvrij ontvangen.
Een worstenbroodje bij de koffie. Dat is bij de bewoners uit Brabant heel normaal.''

Zibber vastgoedfotograaf Tommy Zeeland

Als fotograaf ben je heel erg op jezelf aangewezen. Mis je het om in teamverband te werken?
Soms mis ik dat wel. Af en toe kom ik een inmeter tegen, omdat wij elkaar afwisselen op locatie. Maar over het algemeen ben je veel met jezelf, bewoners en makelaars. Gelukkig heb ik het ook heel gezellig met hen, maar je kunt niet echt creatief over dingen sparren zoals je dat bijvoorbeeld met collega’s wel zou kunnen. Ik kijk ook wel eens in het portfoliomateriaal naar foto’s die gemaakt zijn door collega’s, om zo ideeën op te doen. Je kunt veel van elkaar leren.  

Wat zou je nog willen leren tijdens je carrière?
Uiteindelijk wil ik nog meer van mijn camera leren. Alles eruit halen wat erin zit. Van Robin leer ik ook altijd veel tips & tricks. Hij vertelt me dingen die ik meteen kan toepassen in mijn werk. Dat is echt fijn! Ik wil goede kwaliteit leveren. Dat wanneer een makelaar de foto’s opent, het als een cadeautje voelt. Ik probeer ze soms ook te verrassen met een extra shot van het een óf het ander. Daar krijg ik dan leuke reacties op. Iets wat ik ook nog wel zou willen leren, is beter begrijpen wat een makelaar allemaal doet. Dan denk ik dat je nog beter kunt samenwerken.

Meer weten over Zibber woningfotografie? Bekijk dan deze pagina.

 

Zibber logo vierkant
Zibber Team

Wil jij ook vastgoedfotograaf worden bij Zibber? Check dan hier of wij in jouw regio nog op zoek zijn naar fotografen.

Join our team