Terug naar blog
Interview

Interview: De verhalen van Inmeter & Teamlead Barry.

Laura Steenmetz

| Op 14-10-2019

| 2 min

Lang heeft Barry gedacht dat hij de delicatessenzaak van zijn vader zou overnemen. Toen het punt daar was om te kiezen, koos hij toch voor zijn interesses: huizen en mensen. Barry startte als vastgoed-inmeter bij Zibber en heeft er sinds kort een extra functie bij: teamleider in zijn regio. Met een big smile vertelt hij over zijn privéleven, zijn grootste uitdagingen tijdens werktijd en zijn commerciële en ondernemende plannen voor de toekomst.

Voor iedereen die jou nog niet kent, kan je iets over jezelf vertellen, Barry?
Ik ben Barry Mekelenkamp, 26 jaar en geboren en getogen in Apeldoorn. Hier woon ik momenteel met mijn vrouw en zoontje van 1,5 jaar. Zij zijn het mooiste in mijn leven. Ik zou mezelf dan ook bestempelen als ‘burgerlijk’ en ik vind het heerlijk. Tijdens weekenden ben ik zoveel mogelijk met mijn gezin, dan vind ik het leuk om te koken en ben ik graag zoveel mogelijk in de buitenlucht. Verder heb ik een vrij bijzondere hobby; op zondag speel ik orgel in de kerk. 

Barry inmeter en teamlead Zibber

Hoe ben je bij Zibber terechtgekomen?
Lang heb ik gedacht dat ik de delicatessenzaak van mijn vader over zou nemen. Toen het moment daar was om te kiezen, heb ik toch voor mijn eigen interesses gekozen: mensen en huizen. Vanwege mijn interesse in de vastgoedbranche begon ik aan de studie Assistent Makelaar. Al snel kwam ik er achter dat deze studie niet bij mij paste. Toen ik mij verder ging verdiepen in de branche, kwam ik bij Zibber uit. In de functieomschrijving kwamen twee elementen goed samen: het menselijke aspect en de huizenbranche. Het schetsen en het daadwerkelijk een product maken boeide mij enorm. Sinds ik dit werk doe, kijk ik ook heel anders naar woningen. Het verveelt niet en er komt geen sleur in.

Hoe ga je te werk? 
Ten eerste is dit zeker een beroep waar je feeling voor moet hebben. Je kunt wel een bouwkundige opleiding gedaan hebben, maar als je het ruimtelijk inzicht en de visualisatie mist, is het heel lastig om iets op papier te zetten. Ik probeer in mijn hoofd altijd een 3D-visualisatie te maken van mijn tekening. En als dat lukt, dan weet ik dat een ander dat ook kan. Je moet gestructureerd werken en jezelf checken en dubbelchecken. Iedere keer weer. Het is niet de kunst om netjes te werken, maar om begrijpelijk te werken. 


''Het is niet de kunst om netjes te werken, maar om begrijpelijk te werken.
Begrijpt een ander wat ik op papier zet?''

Wat maakt het dat jij zo goed bent in je werk?
Wat mij een goede inmeter maakt is - buiten het meten en schetsen om - een representatief voorkomen. Ik ben sociaal, open en betrouwbaar. Het vertrouwen krijgen dat ik ‘gewoon’ mijn werk kan doen: alleen door een woning kan lopen, alle vaste elementen kan bekijken, deuren en kasten kan openen; zonder dat iemand dat wantrouwt. Je komt toch in een stukje intimiteit van mensen. Het is ook goed om dat van te voren aan te geven.

Barry inmeter en teamlead Zibber

Je hebt sinds kort ook de extra functie als teamlead er bij; wat houdt dit in?
Als teamlead heb je de belangrijke taak om te signaleren hoe iemand uit je team te werk gaat en of hij/zij te allen tijde voldoet aan onze kwaliteitseisen (uniformiteit). Vooral het stuk communicatie vind ik daarin heel belangrijk. Ik wil weten wat er leeft en mijn collega’s antwoord kunnen geven op hun vragen en helpen met problemen. Je behartigt belangen, communiceert deze en streeft naar het beste resultaat in kwaliteit van geleverd werk én van de medewerkers zelf. Om dit goed te kunnen doen loop ik structureel dagen mee met de collega’s uit mijn team. Ik vraag feedback aan bij de Quality Officers en Seniors. 

Wat maakt het dat jij een goede teamleider bent?
Wat mij een goede teamleider maakt, zijn mijn social skills. Ik ben een echte optimist. Een heel gewoon mens; met emoties, empathisch vermogen en een luisterend oor. Ik probeer ook vooral niet altijd boven mijn team te staan, maar om ook ‘gewoon collega’ te zijn. Het feit dat ik mij inzet voor mijn team en het beste met hun voor heb, geeft dat zij zich op hun beurt ook voor mij willen inzetten.


''Mijn uiteindelijk doel is...
…het aanleveren van juiste cijfers aan de makelaar, zodat zij een correcte plattegrond en betrouwbaar meetrapport als houvast hebben.''

Wat vind jij de grootste uitdaging in je werk, tot nu toe?
Beide functies hebben een andere uitdaging. Als inmeter zie ik uitdaging in de ingewikkelde projecten. Ik werk veel in de Hanzesteden: Deventer, Zutphen en Zwolle. Daar staan veel stadspanden en van die typische grachtenpanden. Die projecten blijven mij motiveren. De grootste - en vrijwel onmogelijke - uitdaging als teamlead is om iedereen tevreden te houden. Er is helaas geen ontkomen aan dat je ook ooit mensen moet teleurstellen, kritische feedback moet geven of een antwoord hebt wat iemand liever niet wil horen. 

Waarom denk je dat zowel bewoners als collega’s zich zo op hun gemak voelen bij jou?
Mijn open en eerlijke houding draagt hier denk ik wel aan bij. Vertrouwen winnen door je professioneel op te stellen tegenover bewoners en je als collega op te stellen voor je team. Levelen met verschillende type mensen is ook wel iets wat mij makkelijk af gaat.

Wat is jouw leukste herinnering aan het werken bij Zibber?
In mijn eerste werkweek ben ik letterlijk door de grond gezakt. Ik moest een oude boerderij inmeten. Door mijn gedrevenheid wilde ik alles op alles zetten om de gehele woning op papier te krijgen. Inclusief de oude zolder; welke onbevloerd was. Je raad het al: ik zakte er doorheen. Mijn proefperiode ging niet over rozen. ;)


''Efficiënte en snelheid is ook van belang. Je werkt tenslotte in tijdvakken.
Een stukje voorbereiding helpt mij dan ook enorm. Zo kun je een beetje spelen met de tijd en zo de kalmte bewaren.''

Hoe ga je om met lastige situaties?
Ik probeer er wel te zijn voor de bewoners, een luisterend oor te bieden en mijn medeleven te tonen, wanneer de situatie moeilijk is. Tegelijkertijd probeer ik er niet té diep op in te gaan. Soms zitten bewoners echt met hun handen in het haar. Dat vind ik wel lastige gesprekken. Je wilt niet bot overkomen om dan ineens een diepgaand gesprek af te moeten kappen, omdat je door moet met je werk. Dus vandaar dat ik er liever bij voorbaat niet te diep op in ga.

Welke karaktereigenschappen heb je nodig als inmeter?
Ruimtelijk inzicht en het kunnen visualiseren van je eigen werk. Je moet stressbestendig zijn, omdat je op een bepaalde snelheid moet werken. Daarom moet je om kunnen gaan met tijdsdruk. Ook moet je representatief en betrouwbaar zijn. Het is fijn als bewoners een goede eerste indruk van je krijgen.    

Hoe zie je de toekomst voor je? Wat zou je nog willen leren?
Als organisatie in de woningpresentatie is vastgoedfotografie ook heel belangrijk. Ik heb nu in mijn team zowel vastgoedfotografen als -inmeters. Ik zou het daarom interessant vinden om niet alleen kennis van en vaardigheid in het inmeten te hebben, maar ook van fotografie. Zodat ik simpelweg meer kennis heb van het totaalpakket. 

Bovendien merk ik dat ik toch wel een commerciële en ondernemende geest heb. Dus naast het werk wat ik nu doe, zie ik mezelf in de toekomst nog wel wat meer verantwoordelijkheid krijgen. Ik weet nog niet in welke vorm, maar daar sta ik zeker voor open.


''Voor mij is het een gouden combinatie. Ik zie het inmeten als ontspannend werk.
De teamlead werkzaamheden zijn wat uiteenlopender en daarom spannender.''

Meer weten over de metingen van Zibber? Bekijk dan deze pagina.

 

Zibber Team

Wil jij als inmeter aan de slag bij Zibber? Check dan hier of wij in jouw regio nog op zoek zijn naar professionals.

Join our team

Ontvang de nieuwste blogs in je mailbox

*

Je schrijft je in voor blog updates en Zibber mag deze updates sturen per e-mail. Meer informatie over uitschrijven, hoe wij omgaan met privacy en hoe wij jouw privacy beschermen, lees je in onze privacyverklaring.

Laura Steenmetz

Ik ben Content Marketeer bij Zibber en zorg ervoor dat handige, interessante en educatieve informatie voor woningmakelaars naar buiten wordt gebracht. Storytelling met Serious Impact via onze website, blogartikelen en social media kanalen. Blijf op de hoogte van alle ins en outs in de vastgoed en makelaardij branche met de Zibber Blog.

Gerelateerde blogs

InterviewLeestijd 2 min
Maak kennis met fotograaf Youness.

Dat het voor Youness een droom was om van zijn passie zijn beroep te maken, wordt al snel duidelijk tijdens...

Laura Steenmetz

Op 14-10-2019