Terug naar blog
Woningfotografie

Interview: Inmeter Ad aan het woord.

Laura Steenmetz

| Op 17-07-2019

| 2 min

Het is vroeg in de ochtend wanneer Ad met een grote glimlach het kantoor binnenloopt. Hij heeft er zin in. Zin om zijn mooie beroep op de kaart te zetten. ‘’De waarde van inmeters wordt denk ik nog altijd onderschat. Mensen zijn visueel ingesteld. Woningfotografie is voor de beeldvorming belangrijk. Plattegronden zijn echter net zo belangrijk, omdat zij overzicht van alle ruimtes en afmetingen geven. Het gaat uiteindelijk toch om de verkoopwaarde van je huis, hoeveel is je woning in vierkante meters waard.’’

Welkom Ad! Kan jij ons iets over jezelf vertellen?
Mijn naam is Ad Verlinde, 33 jaar en ik woon in Bergen op Zoom samen met mijn vrouw. Ik woon hier sinds 2015, want oorspronkelijk kom ik uit Zeeuws-Vlaanderen. Ondanks dat wij allebei van oorsprong niet uit Bergen op Zoom komen, voelen wij ons heel erg thuis hier. Ik voel me een Zeeuw, met een Brabants jasje.

Ad Verlinde inmeter Zibber

Ik zou mezelf omschrijven als een familiemens en levensgenieter. Voetbal is mijn passie. In mijn vrije tijd ben ik graag met familie, vrienden en kennissen. Ik vind het leuk om sportief bezig te zijn, tegelijkertijd ben ik ook echt een bourgondiër.

Hoe ziet jouw loopbaan-carrière eruit?
Na ruim tien jaar gewerkt te hebben met kinderen, jongeren en jongvolwassenen, was het tijd voor iets anders. Ik kwam bij een zeilmakerij terecht. Ik kwam er achter dat het sociale contact met mensen mij goed afging. Samen met het uitvoerende gedeelte. Ik wil graag met mijn handen werken.
De functie als inmeter kwam per toeval op mijn pad en het leek mij een mooie combinatie van menselijk én technisch werk. En dat is gebleken, ik heb het erg naar mijn zin.


''Naast het inmeten, heb je ook het persoonlijke contact.
Ik heb ruimtelijk inzicht en affiniteit met getallen. Van het contact met de bewoners en makelaars krijg ik energie.''

Wat spreekt je aan bij Zibber?
Ik kwam Zibber online tegen en had eigenlijk voorheen nog niet eerder van de functie ‘inmeter’ gehoord. De functieomschrijving sprak me aan en de website van Zibber trok me over de streep. Toen ik op kantoor mocht komen voor een kennismakingsgesprek werd mijn gevoel bevestigd: goede, informele sfeer, sociale mensen en een dynamisch bedrijf.

Wat doe je precies als je een inmeter bent?
Heel simpel gezegd: je maakt als inmeter een kloppende plattegrond. Met een laser afstandsmeter, meet ik een woning in en teken dit vervolgens met de hand uit. De getekende versie verstuur ik naar kantoor en zij maken hier een digitale versie van.

Ad Verlinde inmeter Zibber

Wat ik leuk vind aan het inmeten is dat je iets meet en dat vervolgens op schaal tekent. Je bent echt, met je handen, een product aan het maken. Technisch inzicht is hierbij wel echt essentieel. Je moet aanleg hebben voor dit vak. Als je alleen maar een bouwkundige achtergrond hebt, hoeft het niet zo te zijn dat je ook kunt inmeten. Als het je niet ligt, dan wordt het heel lastig.


''Ik leg bewoners altijd uit wat de meerwaarde van een plattegrond is. Foto’s kennen we allemaal, maar een plattegrond gaat om de waarde van je woning.
Op Funda wordt je woning hoger ingeschaald, wanneer er een plattegrond bij is toegevoegd.''

Kan je ons meenemen in hoe je te werk gaat?
Wanneer ik bij een huis aan kom, dan kijk ik al naar de vorm. Hoe ziet het eruit; zitten er gekke hoeken in, heeft het een plat dak, zit er een garage of overkapping aaneengesloten, etc. Vervolgens vertel ik de bewoners wat ik kom doen, wie wij zijn en bekijk ik het huis van binnen. Daarna begin ik met tekenen van de plattegrond op de begane grond. Eigenlijk start ik altijd in de woonkamer en daarna de eventuele bovenliggende verdiepingen. Bijgebouwen behandel ik als laatste. Essentieel is om van elke ruimte de lengte, breedte en hoogtemaat te meten en alle details die aanwezig zijn. Dit doen alle inmeters via een bepaalde norm en basis.

Ad Verlinde inmeter Zibber

Bewoners vragen mij wel vaker of mijn beroep heel eenzijdig is. Er wordt dan gedacht dat het een trucje is wat je uit je hoofd leert en toepast. Dat is echt niet waar. Letterlijk elk adres waar ik kom is anders. Los van het feit dat het huis anders is, en ik ook echt op bijzondere plekken terecht kom, zijn ook de bewoners iedere keer weer anders. Dat maakt het enorm veelzijdig.

Wat zijn jouw verantwoordelijkheden als inmeter?
Ik voel me verantwoordelijk voor de relatie met mijn klanten. Daarbij vind ik het belangrijk dat ik persoonlijke aandacht heb voor de makelaars in mijn regio. Dat ik mijzelf verdiep in de klant, weet wie ze zijn, waar ze voor staan, wat zij belangrijk vinden, etc. Het is goed om te weten wat hun klantbeleving met mij, en dus ook Zibber, is. Verder zou ik mijn verantwoordelijkheden kunnen omschrijven op drie verschillende vlakken: 

  • Technisch: ik ben verantwoordelijk voor het meten en uittekenen van een kloppende plattegrond. Hierbij het leveren van snelheid en kwaliteit.
  • Persoonlijk: ik voel me verantwoordelijk voor het op het gemak stellen van bewoners. Vertellen wie je bent en uitleggen wat je komt doen is hiervan een voorbeeld.
  • Senior: het inwerken van nieuwe medewerkers en het overdragen van de kennis die hierbij hoort. Medewerkers coachen op het gebied van kwaliteit. Ook wil ik graag meer aandacht geven aan klantbeleving en het verbeteren van de interne processen. Ik denk graag mee over hoe we het voor iedereen zo leuk en efficiënt mogelijk kunnen maken: collega’s, makelaars én bewoners. Ik ga er dan ook 150% voor! 

Wat maakt het dat jij zo goed bent in je werk?
Dat is denk ik toch een combinatie van verschillende kenmerken: het menselijk opstellen tegenover bewoners, het aanvoelen van de sfeer bij bewoners thuis, het professionele gedeelte tegenover makelaars, het signaleren van zaken die anders of beter kunnen (voor Zibber), mijn betrokkenheid naar collega’s toe, gestructureerd en secuur zijn. Verder ben ik een heel open persoon, dat helpt zeker in mijn functie.


''Waardering krijgen vanuit de makelaar of bewoners is het leukste wat er is.
Daar doe je het tenslotte voor.''

Wat zijn bijzondere gebouwen, welke je hebt ingemeten?
Dat zijn er eigenlijk best wel een hoop. Hetgeen waar ik meteen aan moet denken is een molen; welke omgebouwd is tot woning. Maar wat ik ook heb ingemeten is: een watertoren, een oude bank (met kluis), monumentale panden in Middelburg, een minicamping, bed & breakfast, een bierbrouwerij en imkerij. 

Al deze diversiteit in woningen en gebouwen maakt mijn werk natuurlijk wel extra leuk!

Ad Verlinde inmeter Zibber


''Brabant is een leuke regio om in te werken. Super gastvrij.
Het ontbreekt nooit aan een bakje koffie met iets lekkers erbij.''

Waarom denk je dat bewoners zich zo op hun gemak voelen bij jou?
Ik denk dat dat komt, omdat mensen merken dat ik oprecht geïnteresseerd ben. Ik stel eigenlijk altijd de vraag of ze weten wat ik kom doen. Zo niet, dan leg ik dat even rustig uit. Ik maak tijd voor bewoners en ik denk dat mensen dat heel erg op prijs stellen.  Vooral mensen op leeftijd snappen niet helemaal wat ik kom doen. ‘’Dat is toch helemaal niet nodig, zeggen ze dan.’’ Ondertussen is ook deze branche een stap verder en geprofessionaliseerd.

Ik merk ook hele duidelijke verschillen in generaties. Jongere bewoners zijn heel visueel ingesteld en vergeten soms dat het wel heel handig is dat je op een plattegrond precies kan zien hoe groot ruimtes zijn. Foto’s zouden een vertekend beeld kunnen geven, want je ziet geen centimeters. Op een plattegrond zie je waar de deuren en ramen zitten, hoe je een ruimte kunt indelen, waar de wasmachine aansluiting zit, etc. Toch wel heel handig!


''Ik ben niet nieuwsgierig wanneer ik kasten open maak.
Ik wil gewoon alles exact kunnen meten, om zo specifiek mogelijk te kunnen zijn.''

Waar moet volgens jou een goede inmeter aan voldoen?
Dat is in mijn ogen een mooie mix van het volgende: 

  • Je moet empathisch vermogen hebben.
  • Technisch goed werk kunnen leveren. 
  • Sociaal vaardig zijn; je bent het gezicht van Zibber.
  • Flexibel zijn.
  • Meedenken met bewoners en klanten.
  • Zorgvuldig zijn; oog voor detail hebben. 

Ad Verlinde inmeter Zibber

Tot slot: Er zijn op dit moment veel innovaties op het gebied van inmeten. Hoe kijk jij hier tegenaan?
Ook in onze branche vindt een hoop automatisering plaats. Op dit moment is er een 3D scanner op de markt, welke een woning foutloos zou moeten inmeten, zonder dat deze bestuurd wordt door iemand die een bouwkundige achtergrond heeft. Ook wij onderzoeken nieuwe manieren om te automatiseren en nóg efficiënter te werk te gaan. Wij zijn er echter heel scherp op dat deze nieuwe methodes niet ten koste gaan van de kwaliteit en professionaliteit die inmeters van Zibber op dit moment wél kunnen waarborgen.  

Meer weten over de metingen van Zibber? Bekijk dan deze pagina.

 

Zibber Team

Wil jij als inmeter aan de slag bij Zibber? Check dan hier of wij in jouw regio nog op zoek zijn naar professionals.

Join our team

Ontvang de nieuwste blogs in je mailbox

*

Je schrijft je in voor blog updates en Zibber mag deze updates sturen per e-mail. Meer informatie over uitschrijven, hoe wij omgaan met privacy en hoe wij jouw privacy beschermen, lees je in onze privacyverklaring.

Laura Steenmetz

Ik ben Content Marketeer bij Zibber en zorg ervoor dat handige, interessante en educatieve informatie voor woningmakelaars naar buiten wordt gebracht. Storytelling met Serious Impact via onze website, blogartikelen en social media kanalen. Blijf op de hoogte van alle ins en outs in de vastgoed en makelaardij branche met de Zibber Blog.